Fotballen vil ha statsgaranti på rundt 7 milliarder for å arangere EM i 2016 sammen med svenskene. Den eneste virkelige gode grunnen for å gjøre dette, er at vi selv får lov å delta. Det synes nemlig som om vi ikke klarer å kvalifisere oss gjennom gruppespill. Er det ikke da bedre å bruke pengene slik at vi kvalifiserer oss hver gang?

I går blogget jeg om kultursubsidier og det fullstendige vannviddet man en god del ganger finner i det offentliges omgang med penger. Når nå fotballen ønsker 7 millarder i kultursubsidier, passer det godt å fortsette blogging om kultursubsidier.

Fotballforbundet har bedt om 7 milliarder. All erfaring tilsier at det blir dyrere. La oss være greie og anta at vi snakker om 10 milliarder når alt er over. I tillegg legges det frem en rapport som viser at mesterskapet vil gi et grovt positivt samfunnsregnskap. Den har vi hørt før, og det stemte ikke da heller. Jeg holder likevel døren åpen for at det er mulig, men veldig sannsynlig er det ikke.  

Jeg kan likegodt innrømme det med én gang, jeg elsker fotball. Som kulturuttrykk mener jeg fotball er overlegent nesten alt annet. Ryggmargsrefleksen min er altså: Bla opp penga, skaff oss EM-festen. Vi snakker om omlag 10 000 kroner pr husstand for at vi skal få denne festen sommeren 2016. Jeg er villig til å bla opp mine 10 000, men jeg er ikke sikker på at alle er like ivrige som jeg. En ganske stor andel av befolkningen er jo erklærte fotballhatere. Dette vil med andre være en betent sak. Men før vi blar opp pengene, la oss tenke oss om. Det burde fotballforbundet også ha gjort. 

Mye av disse pengene skal etter det jeg har fått vite, brukes til å bygge provisoriske tribuner som skal rives igjen etter mesterskapet. Dette henger sammen med at kravet til tribunekapasitet under internasjonale mesterskap er mye større enn banene våre har pr idag, og mye større enn vi trenger når mesterskapet er over. I tillegg kommer rene arrangementskostnader som sikkerhet, innkvartering og et enorm apparat som skal ha lønn for å nevne noe. Ergo er det kanskje ikke så store varige verdier vi får ut av dette.

Hovedgrunnen for å arrangere dette, er for at vi som nasjon skal få være med på festen. Det er klart morsommere for oss at det norske landslaget er med å spiller. Men om det skjer i Norge, Sverige, Tyskland eller Polen er etter mitt syn ikke det viktigste. De fleste av oss må likvel ta til takke å følge fotballfesten gjennom TV.

Det synes ikke som vi klarer å kvalifisere oss til slike sluttspill gjennom gruppespill. Og om vi gjør det, sist var EM-2000, har vi egentlig ikke noe der å gjøre. Det var den gang litt pinlig det vi presterte. Jeg lanserer derfor en idé som fotballen heller burde jobbe etter og som gjør at vi kanskje klarer å kvalifisere oss til alle EM og VM sluttspill. Og kanskje til og med ha noe der å gjøre. Prøv heller å få en mye mindre andel penger, og bruk dem på proffesjonelle trenerressurser for barn, anlegg for barn og unge og kombinasjonsopplegg skole/fotball for langt flere talenter.

I Norge er det slik at foreldre uten noen kompetanse har ansvaret for trening av barn og unge helt til de er 12 år gamle. Da får de normalt sitt første møte med fotballtrenere som har formell kompetanse. Jeg er selv en slik fotballtrenerpappa i Norges største breddeklubb. Det er åpenbart at jeg som, riktignok, engasjert forelder, ligger milevis unna minstekravet til å skape gode fotballspillere som skal prestere på et høyt nivå senere i livet. Det er dertil like åpenbart at det gjørmehullet vi trener på, ikke er egnet til å skape fotballspillere. I beste fall blir barn i aldersgruppene opp til 12 år avspist med grusbaner som naturlig nok gjør at de er livredde for å falle. Har du blitt sklidd borover et grusdekke i kortbukse, vet du det.

Se til de nasjonene som gjør det godt i fotball, de starter seriøs og skikkelig trening av barn fra de er 6-7 år gamle. Fotballforbundet burde prioritert å vri resursene sine inn mot dette segmentet og proffesjonalisert treningstilbudet til dem. Det er åpenbart at våre barn, når de er 12 år gamle, ligger så langt bak nasjonene som begynner seriøst lenge før oss, at vi aldri kommer til å klare å tette dette gapet. Derfor er også Norge ikke en bedre fotballnasjon enn det vi er.

Å skaffe barn og unge gode trenere og skikkelige baner trenger på ingen måte bety elitesatsing og at noen må holdes utenfor. Skikkelig trenere vil kunne gavne alle barn som har lyst til å spille fotball. Og hvis fotballforbundet vil at vi skal lykkes internasjonalt, har de neppe noe valg. Da må det brukes mer penger på barn og unge. Og de pengene har de ikke idag, og i alle fall heller ikke i fremtiden hvis de vil svi av alle pengene på en to ukers fest. Men satser man på barn og unge kunne vi hatt fest hver gang det inviteres til EM og VM, og ikke bare denne ene gangen i 2016.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende