Det er mulig du oppfatter overskriften som å slå inn en åpen dør. Men det er åpenbart noen som ikke gjør det. Det er noen som tror at det å selge bolig er en smal sak som enhver bør kunne klare. Fornyings- og administrasjonsdepartementet har vedtatt en forskrift, som gjør det mulig for private boligselgere å slippe til på Finn.no, Tinde.no og andre større nettportaler. Vi vil gjøre det enklere for boligeieren å selge huset sitt selv, sier fornyingsminister Grande Røys. Les om det her. Jeg mener dette kan føre veldig galt av sted.

I utgangspunktet er mer konkurranse alltid bra. Men det finnes et skjær i sjøen her, og det skjæret heter mengder med risiko.

Norske rettssaler har etter at vi fikk den såkalte Avhendingsloven, gang på gang måttet ta stilling til uenighet vedrørende boligkjøp og -salg. Tvistene har berørt det meste man kan tenke seg. Oftest dreier det seg om kvaliteten på objektet står i forhold til beskrivelsen i prospekt og hva som er sagt på visninger og i samtaler med megler. Skjulte feil og mangler er en klassiker. Slike prosesser er dyre og de har ofte ingen vinnere. Alle taper. De fleste av disse sakene har dukket opp på tross av at det er godt betalte og profesjonelle meglere som har forestått boligsalget. Det er naturlig å anta at det blir flere slike saker hvis privatpersoner i noe skala dropper en megler, og gjennomfører salget selv.

Jeg har i min boligkarriere gjennomført noen transaksjoner. Jeg kunne ikke drømt om å gjøre meglerjobben selv. Jeg ser at det er for mange snubletråder jeg hadde snublet i. Ett forhold er opplysningsplikten og de følgene mangler her kan få, men noe jeg mener er mye viktigere er at jeg er født uten selger-gen. Jeg tilhører verdenseliten av dårlige selgere. Salg er en profesjon, det handler om talent, trening og erfaring som i de fleste andre yrker. Jeg synes erfarne meglere får alt for lite kredit for den delen av sin jobb. 

Stort sett blir meglerne hakket på fordi de tjener for mye. Og det er det mange av dem som gjør. I et hett marked der objektene blir solgt med minimal innsats fra megler, er meglerhonorarer klart i drøyeste laget. Men i de aller fleste tilfeller over tid ligger det hardt arbeid og mye innsats på ukurante tidspunkter bak et salg.  

Min erfaring, og jeg innrømmer at jeg ikke har vitenskapelig belegg for dette, er at de fleste av oss er litt beskjedne. Det faller oss ikke naturlig å fremheve de beste egenskapene med boligene våre til vilt fremmede. Det kan fort ende med at vi heller poengterer de negative egenskapene. Summen av slike samtaler kan fort bli at du mister en potensiell budgiver.

Og selv om du er verdens flinkeste selger, hva tenker kjøper? Hva vil kjøperne fortrekke? Jeg tror kjøperne føler større trygghet hvis han møter en megler i kjøpeprosessen fremfor en privatperson. Også det vil i så fall føre til flere interessenter og dermed også større sannsynlighet for en budrunde med mer fart i.

Jeg vet ikke hvilken type du er, men skal du selge boligen din selv bør du tenke deg godt om. Du må tro at du er i stand til å gjøre en bedre jobb og oppnå en høyere pris enn en god megler. Det er å ha i overkant høy selvtillit etter mitt syn. Merk at jeg sammenligner med en god megler. Den viktigste jobben når du skal selge bolig er nemlig å finne den gode megleren som kan dra igang en skikkelig budrunde. Det er der jeg mener folk flest bør bruke mest tid når de skal gjennomføre en av sine livs viktigste transaksjoner.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende