Hva gjør du som privat næringsdrivende når staten først tar halve overskuddet ditt i skatt, og deretter bruker de samme pengene for å konkurrere deg i hjel?

Tenk deg følgende: Du driver en skobutikk. Du jobber dag og natt for at butikken skal gå rundt og gi et overskudd. Etter hvert går det bedre, du ansetter folk for å hjelpe deg og du går med overskudd. Du er blitt en suksess.  Ikke bare tjener du penger selv, du gir også noe tilbake til samfunnet i form av skatter og flere folk i arbeid. Skatten, både fra deg personlig og dine ansatte, havner hos myndighetene. Alle er fornøyde fordi pengene blir brukt til helse, skole, vei og din sikkerhet.

Men så en dag får næringsministeren en alarmtelefon fra norske skofabrikker. Salget av Hardangerlofsene, Nordlandskoffene og norske bunadssko faller dramatisk. Ingen butikker vil selge dem fordi markedet er for lite og importerte sko er både billigere og blir oppfattet som mer interessante av kundene. Staten bestemmer seg for å opprette en statlig skobutikk for å hjelpe norske skofabrikker med distribusjonen. Staten ser at du har lykkes bra, og lager sin butikk i lokalet ved siden av deg. Siden staten sitter på retten til å skrive ut skatter, finnes det ingen krav til overskudd. Selger statens skobutikk for mindre enn kostnadene, kan den gå til politikerne og få mer penger. Men statens ansatt som driver skobutikken vil jo gjerne vise at hun er flink. Og etter hvert begynner hun å ta inn også andre sko. Vareutvalget hennes er mer og mer likt ditt. Og siden hun vet at det ikke er så farlig med overskuddet, hennes oppgave er jo primært å redde norsk skoproduksjon, kan hun konkurrere på pris og underby deg. I tillegg kan hun konkurrere på sitt offentlige stempel som seriøs. Blir det overskudd, pløyes dette skattefritt tilbake i et bredere og billigere vareutvalg. Blir det underskudd, går hun til politikerne og ber om mer penger.

De fleste som hadde drevet skobutikken ved siden av staten, hadde blitt fly forbanna. Staten bruker skattekronene du betaler inn, og lager en konkurrent til deg med pengene. Det finnes mange slike eksempler i Norge som er fryktelig nær det stilistiske sko-eksempelet over. Et av dem er NRKs salg av nettannonser på nettsidene NRK.no.

I og med at den frie presse er avhengig av å skaffe seg inntekter selv og må betale skatt av sitt overskudd, er det alvorlig at den store statskanalen finansiert over skatteseddelen bruker lisenspengene til å lage en tung konkurrent til de frie nettavisene som er avhengige av disse inntektene. Det er både etisk og prinsipielt forkastelig, og det er farlig.

Etisk og prinsipielt forkastelig er det fordi man med den ene hånden grafser til seg lisensfinansiering av særlige politiske grunner, og med den andre hånden opptrer som en ordinær markedsaktør som forsøker å konkurrere de frie og skattepliktige aktørene av banen.

Farlig i et ytringsfrihetsperspektiv fordi en slik sterk aktør som NRK i fremtiden bare vil suge til seg mer og mer annonseinntekt som annen presse trenger for å holde det gående. Og særlig i en tid der annonsemarkedet skrumper og nettavisene ikke lenger kan lene seg på mor fordi papiravisene sliter med både opplags- og annonsefall.

Som en ikke kommersiell aktør med rett til statlig finansiering og vekt på sine plikter som allménkringkaster, forsterker kanskje NRK mediemangfoldet og ytringsfriheten. Men som kommersiell aktør, er det utvilsomt at NRK har alle muligheter til å utkonkurrere annen presse og dermed redusere mediemangfoldet og ytringsfriheten.

NRK argumenterer med at de foreløpig har forsvinnende lave inntekter fra dette annonsesalget. Ja, nettopp vil jeg si. Det har de fordi de kan prise seg lavt. I forhold til sine fire milliarder over skatteseddelen, vil disse annonsekronene uansett bare være en bitteliten bonus. Derfor kan NRK dumpe prisene på slik annonsering og redusere inntektene for alle andre nettaktører.

Det er derfor svært prisverdig at Høyres Olemic Thommessen legger frem et lovforslag for å stanse NRKs inntekter på nettreklame. Det er på høy tid at det settes noen grenser for hvor langt inn i den private sfære staten kan gå.

PS: Siden jeg vet det kommer, svaret er nei, Dine Penger har ikke mottatt pressestøtte noen gang. All vår virksomhet finansieres gjennom frivillig bidrag fra dem som kjøper oss og  annonsørene som ser på oss som en interessant kanal. Vi har riktignok momsfritak som stort sett all annen presse nyter godt av, men skatt har vi betalt i rikt monn gjennom årenes løp.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende