Det store gross av oss skal selvfølgelig holde oss langt unna salg av bolig.

Konkurransetilsynets direktør, Knut Eggum Johansen, har et godt poeng når han påpeker at det ikke er viktig hvor mange som faktisk selger sin egen bolig. Det viktige er at muligheten er der, fordi bare det at den finnes kan virke disiplinerende på meglerne og føre til mer konkurranse. Dette er jeg helt enig. Det er bra at private kan få tilgang til de viktige nettportalene for boligsalg. Men der stopper min enighet med forbrukermyndighetene. Svært få skal selge selv, forbrukerrådet undervurderer salg og megling som fag.

I NRK til morgen i dag, fikk Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet, uimotsagt legge ut om hvor enkelt det er å selge bolig. Fra pressemeldingen deres heter det: – Det er trygt å selge og kjøpe bolig privat så lenge en advokat eller megler står for kontrakt og oppgjør. Og videre: – Når oppgjøret er ivaretatt på en betryggende måte, er det små forskjeller på et boligsalg hvor eiendomsmegleren har hånd om hele prosessen og et boligsalg hvor selgeren gjør salgsarbeidet selv. Hvis en selv står for annonsering, holder visninger og gjennomfører budrundene kan det være mye å spare sammenlignet med hva en må betale for at en eiendomsmegler skal ta jobben, sier Randi Flesland.

Jeg undrer meg på om Randi Flesland noen gang har kjøpt og solgt bolig? Her mener jeg forbrukermyndighetene forleder mange inn i det ytterste mørke. Jeg har byttet noen boliger i min boligkarriere, og det kunne aldri falt meg inn å leke eiendomsmegler for en dag. Det er særlig to grunner til det:

  1. Jeg erkjenner at en flink eiendomsmegler er en bedre selger enn det jeg er
  2. Et urovekkende høyt antall eiendomsoverdragelser havner i retten. En flink eiendomsmegler vet hvor langt man kan gå skriftlig og muntlig for ikke å love for mye slik at selger kan gå løs på meg etterpå.

Legg merke til at jeg sammenligner meg selv med en flink eiendomsmegler. I alle yrker finnes det flinke og mindre flinke utøvere. Å sammenligne din egen innsats med en dyr og dårlig megler, er juks. Det er nemlig ikke så vanskelig å finne de gode. Alle eiendomsmeglere opererer stort sett innenfor ganske begrensede geografiske områder. Litt nabosnakk og noen personlige møter med aktuelle kandidater, bør kunne sjalte ut de råtne eggene i eiendomsmeglerkurven. Spørsmålet du skal stille deg er: Er en flink megler verdt prisen? Mitt svar er, som du har skjønt, ja!

  1. Salg er et fag. Det er nok enklere for de fleste av oss én enkelt gang å overta jobben til en eiendomsmegler enn det er å overta jobben til en hjernekirurg, det er tross alt ikke rakettforskning å selge en bolig. Men gud hjelpe meg hvor lett det er å tråkke i baret likevel. Erfaringsmessig er mange av oss ikke spesielt skrytete på vegne av våre eiendeler. Slik er det også med bolig. Jeg har noen ganger vært til stede på visninger når min egen bolig er blitt solgt. Stort sett har jeg bidratt med negativ informasjon når jeg har blitt kontaktet av potensielle kjøpere. På kommentaren fra en kjøper: ”Denne boligen har en veldig praktisk rominndeling”, ville en eiendomsmegler aldri svar, slik jeg gjorde, ”Joa, men den er jo veldig liten da, så alle rommene blir jo litt små”.Jeg har sett eiendomsmeglere i aksjon som uten å lyve eller på annet vis bedrive umoralsk yrkesutøvelse, fremheve og male ut fordelene ved boligen på glimrende vis. Hvordan viktige elementer ved den eller beliggenheten blir poengtert og løftet opp som gode grunner for nettopp å by på denne boligen. Min konklusjon er at jeg aldri ville vært i stand til å gjøre det samme. Akkurat som en eiendomsmegler neppe hadde gjort min jobb spesielt godt eller effektivt hvis han et par dager plutselig skulle overtatt den.
  2. En flink eiendomsmegler vet hvor grensene går, hva som må sies og hva som ikke bør sies. Det er det ikke sikkert at du gjør. All informasjon som blir gitt til en potensiell selger på trykk eller muntlig, kan bli brukt mot deg senere. Her er det mange muligheter for å gå i baret, det vil si lukt inn i rettslokalet. Tenk deg for eksempel at du vet at du har hatt en vannlekkasje, den er utbedret, men skal du nevne det? Jeg vet ikke svaret. Men jeg vet at feil svar på slike spørsmål kan bety ufattelig mye bryderi og/eller mange hundretusen kroner tapt. Å opplyse unødvendig om negative forhold, kan føre til at kjøpere betakker seg og budrunden blir slapp. Å ikke opplyse nødvendig, kan bety krangel og prisavslag i ettertid. Husk at du står der på visning alene. Inn kommer kjøperne. Spørsmålene blir servert der og da. Er du klar for det?Og hva med budrunden? Nok en gang fra egen erfaring, jeg har sittet på sidelinjen og sett hvordan proffe meglere er i stand til å jekke opp prisen 50 000 og 100 000 kroner selv når det kun er igjen én kjøper og budrunden egentlig er ferdig. Med klok kommunikasjon, uten å teknisk avslå siste bud, er en god megler i stand til å få en høyere pris slik at en ny visningsrunde neste helg blir veldig mye mindre interessant. Er du i stand til det samme? Vet du hva du skal si, og er du i stand til å si det i en situasjon jeg tror de fleste er enig om er temmelig stressende?

HELP Forsikring, som tilbyr Boligkjøperforsikring, har i dag sendt ut en melding der de advarer kjøpere mot å handle bolig privat. Denne forsikringen er en motvekt til selgers eierskifteforsikring. Selskapet har besluttet å ikke tilby Boligkjøperforsikring til kunder der megler ikke har ansvar for hele salgsprosessen. Grunnen til beslutningen er at skadestatistikken forteller at det oftere blir bråk når private segler selv. Jeg synes det sier en god del om Forbrukerrådets litt vel ukritiske tro på oss journalister, snekkere, hjernekirurger, saksbehandlere, lærere, sykepleiere og politikere som meglere for én dag.

Oppdatert:

Jeg ble tipset om denne, og jeg synes det er et meget godt poeng. I sitt høringssvar til forskrifter for og overgang til den nye Eiendomsmeglingsloven legger Forbrukerrådet voldsom vekt på hvor viktig kometansekravene til megler og meglerassistenter bør være for å ivareta forbrukerinteressene. Forbrukerrådet hadde selv foreslått et studimum på 400 timer for visningsassistenter, men i og med at daværende Kredittilsynet besluttet at det kun var meglerne som skulle utføre de viktige sidene ved megling, trakk rådet forslaget. Det understreket likvel: «Vi støtter Kredittilsynets forslag om at eksamen for medhjelperne i stor grad vil kunne bygge på grunnkursene som NEF arrangerer, forutsatt at disse etter tilsynets oppfatning er tilstrekkelige til å sikre medhjelperen den kompetanse de må forventes å inneha. Forbrukerrådet vil her særlig peke på bruken av visningsassistenter, og viktigheten av at disse tilfredstiller visse minimumskrav med tanke på grunnleggende kunnskap om de ulike eiendomstypene, sentrale lovbestemmelser i eiendomsmeglingsloven, avhendingsloven, samt hovedprinsippene i avtaleloven, herunder regler om fullmaktsforhold.»

Det er altså den samme innstans som idag mener at du og jeg så lett som bare det, kan selge vår egen bolig.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende