Kollenhopp mener vi skal tro på dette: Joa, sa brura, jeg er jomfru. Det at jeg har vært ute i V-stil 22 ganger før, anser jeg som prøvehopping. Alle vet jo at det er bryllupsnatta som er offisielt tellende.

Jeg mener veldig lite om hvem som burde hoppe først i nye kollen. Men jeg mener noe om eiendomsrett. Oslo kommune har bygget den nye Holmenkollbakken. De har bygget den for kommunens og statens skatteinntekter. Det er med andre ord folket som eier bakken. På vegne av folket forvalter Oslo Kommune eierskapet til bakken. Og Oslo Kommune utøvet sitt forvaltningsansvar, etter min mening, på en klok måte når de laget en «folkeavstemming» over hvem som skulle få æren av å være førstemann ut i bakken. Når dette har blitt en så stor sak, sier det noe om Holmenkollens posisjon i folket. Og større er den blitt fordi konkurransen om hvem som skulle hoppe først også inneholdt et element av kvinnekamp i og med at Anette Sagen tidlig ble nevnt som en av kandidatene. Nettopp derfor er det ekstra viktig å følge spillereglene. Anette Sagen vant konkurransen med klart flertall. Fabian Stang, Oslos ordfører, kunne dermed stolt meddele at bakken var en hoppbakke for en ny tid, den nye tiden rommer også kvinnelige hoppere og derfor er Annette Sagen det perfekte valget for å tildeles æren av det første hoppet i Norges største turistattraksjon.

Nå får ikke Anette Sagen den æren. Den æren stjal Kollenhopp i går kveld. Kollenhopp tilranet seg et mystisk eierskap til bakken da de i går kveld ga blanke i hva eieren, folket og kommunen som folkets representant, hadde besluttet. De kjente selvfølgelig til beslutningen, den har de vært uenige i lenge, men de ga blanke. Ergo tiltar de seg rettigheter som de ikke har. Det bør få noen konsekvenser. Lederen i Kollenhopp, Roar Gaustad, bør sterkt vurdere sin egen stilling. Selv han skjønner at det å sende Bjørn Einar Romøren utfor som første mann er en ren provokasjon mot folkets og kommunens vilje. Kollenhopp ved nevnte Gaustad, har lenge ivret for at det var nettopp Romøren som fortjente denne æren. Derfor må ingen tro at det er tilfeldig at det var Romøren som satt seg først på bommen. De var etter det VG har fått rede på, 11 menn på toppen. Hvem som helst av dem kunne satt utfor først, det ble Romøren. Det vitner om hvilken respekt Kollenhopp har for avstemningsresultatet og bakkens eier. Null.

Gaustad sier til VG at noen måtte hoppe før Sagen for å finne riktig fart. Vi kan jo ikke sende henne ut på kulen i det første hoppet live på NRK, sier han. Makan til sludder er det lenge siden jeg har hørt. Hva spiller det for rolle om Anette Sagen hadde landet på kulen? Om hun hopper 130 meter eller om hun hopper 72, er uvesentlig for dem som besluttet at hun skulle være først. For dem var det et poeng at det var nettopp hun som skulle være først. I historiebøkene ville det stått at den første til å hoppe i nye kollen, var Anette Sagen. Det ville kun vært den lettere autistiske Arne Scheie som for ettertiden hadde slengt på hvor langt hun hoppet og om hun satt nedslag.

Hva med risikoen? Tenk om det var noe feil med bakken? Tenk om første hopper hadde fått problemer og skadet seg? Selvfølgelig kunne det skjedd, og derfor mener også Gaustad det var riktig å sende Romøren ut først. Man må jo ha en erfaren hopper til dette. Det har ikke Gaustad noe med å mene noe om. Den vurderingen er allerede tatt av dem som eier bakken og har besluttet det sermonielle. Dessuten sier han samtidig at Sagen ikke er erfaren nok. Der er Sagen, pappaen til Sagen og folket som gadd å stemme uenige i. Dama har personlig rekord på 174,5 meter. Hun vant damenes svar på hoppuka allerede i 2003. Det er mye som tyder på at hun har hoppet nok ganger i nok hoppbakker til at hun greit hadde fikset uforutsette hendelser like godt som de aller fleste andre hoppere. Og hvis det hadde vært noe galt, ville det jo ikke vært noe bedre om en annen skadet seg i hennes sted. At hoppet også skulle direktesendes på TV, øker bare spenningen til det første hoppet. Det blir som da Stein Gruben plantet skiene i kulen på Lillehammer i 94 med en fakkel i hånden. Det var med åndeløs spenning vi håpet at det ville gå bra. Spenningen, mystikken og æren har Kollenhopp effektivt stjålet.

Jeg har hatt veldig stor sans for Bjørn Einar Romøren. Jeg synes han har en litt aparte stil som toppidrettsutøver. Det er gøy at han har verdensrekorden. Vi er til og med i samme idrettslag. Han må ha skjønt at han tilranet seg æren som førstemann. At han ikke er stor nok til å godta folkets dom, er mer enn skuffende.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende