I dag er fristen for å betale restskatt uten renter. Men har Skatteetaten gjort det enkelt for deg å betale? Definitivt ikke.

En gjesteblogg fra Dine Pengers redaksjonssjef Carsten Henrik Pihl

For en måned siden skulle alle lønnsmottagere og pensjonister levere sin selvangivelse. 6 av 10 menn endrer selvangivelsen, og 4 av 10 kvinner, viser Dine Pengers undersøkelse.

En rekke av disse skal betale restskatt. Sammen med selvangivelsen ble det sendt ut en giro, men hvis du endret selvangivelsen skulle du ikke betale summen på denne giroen. Du skulle betale et annet beløp. Men det er ikke enkelt å finne ut hva dette “annet beløp” er.

For å finne ut det, må du selv gjøre et regnestykke, og hente summen “Forskuddstrekk” fra arket “Foreløpig berening av skatter og avgifter 2009″, og sammenligne med den summen du kommer til som er “Ny foreløpig berengnet skatter og avgifter”.  Denne summen finner du enten ved å legge inn summer på Altinn, eller å bruke skatteberegningskalkulatorer.

Tungvint? Definitivt! Og det blir ikke bedre hvis du glemte å notere summen for nye og beregnede avgifter da du leverte selvangivelsen. Summene er godt gjemt på Altinn slik vi viser i denne saken: “Restskattesummen er gjemt bort.”

Og som du ser i saken, du må innom ennå to sider til for å finne kontonummer og innbetaling.

Må det være sånn?

Nei, selvfølgelig må det ikke være sånn. Skatteetaten skulle laget en kjapp og grei ordning for lenge siden. Her er noen forslag til forbedringer som Skatteetaten burde klare å få inn neste år:

  • Når du har endret selvangivelsen får du automatisk i Altinn et oppdatert ark med giro der du får all informasjon som er tilknyttet deg. For eksempel hva du skal betale i restskatt etter endringene, kontonummer til din kommune og KID.
  • De som har levert via Altinn burde et par dager før betalingsfristen få en SMS eller e-post med varsel om at de må huske på å betale restskatt, samt f.eks en link til informasjonen de trenger.
  • Det burde heller ikke være veldig vanskelig for Skatteetaten å sende deg en Efaktura med disse opplysningene. Dette må du godkjenne i Altinn og nettbanken din, men det er en smal sak.

Skatteetaten selv sier til Dine Penger at det er rom for forbedringer i Altinn. Jeg håper de tar dette på alvor snarest.

Carsten Henrik Pihl
Redaksjonssjef, Dine Penger
(twitter.com/carstenhp)

Tips oss hvis dette innlegget er upassende