Det er utelukkende positivt at det både går an å selge bolig privat og at private får tilgang til Finn.no. Bare muligheten disiplinerer meglerne. Likevel tror jeg at det store gross av oss ikke bør selge vår egen bolig.

I høringen til ny Eiendomsmeglerlov uttalte Forbrukerrådet: «Forbrukerrådet vil her særlig peke på bruken av visningsassistenter, og viktigheten av at disse tilfredsstiller visse minimumskrav med tanke på grunnleggende kunnskap om de ulike eiendomstypene, sentrale lovbestemmelser i eiendomsmeglingsloven, avhendingsloven, samt hovedprinsippene i avtaleloven, herunder regler om fullmaktsforhold.» Likevel mener de at du og jeg så lett som bare det, kan selge vår egen bolig.

Det er i alle fall tre grunner til at jeg ville tenkt meg grundig om før jeg valgte å være eiendomsmegler for én dag:

  1. Salg er et fag. Det er nok lettere å være megler for én dag enn hjernekirurg, men likevel har jeg stor respekt for salg som fag. Føles det beklemt å skryte av din bolig? En god megler fremhever og maler ut fordelene ved boligen på glimrende vis, og løfter frem gode argumenter for å by på nettopp denne boligen.
  2. Et urovekkende høyt antall eiendomsoverdragelser havner i retten. En flink eiendomsmegler vet hvor grensene går, hva som må sies og hva som ikke bør sies. Det er det ikke sikkert at du gjør. All informasjon som blir gitt til en potensiell selger på trykk eller muntlig, kan bli brukt mot deg senere. Her er det mange muligheter for å gå i baret, det vil si lukt inn i rettslokalet. Tenk deg for eksempel at du vet at du har hatt en vannlekkasje, den er utbedret, men skal du nevne det? Jeg vet ikke svaret. Men jeg vet at feil svar på slike spørsmål kan bety ufattelig mye bryderi og/eller mange hundretusen kroner tapt. Å opplyse unødvendig om negative forhold, kan føre til at kjøpere betakker seg og budrunden blir slapp. Å ikke opplyse nødvendig, kan bety krangel og prisavslag i ettertid. Husk at du står der på visning alene. Inn kommer kjøperne. Spørsmålene blir servert der og da. Er du klar for det? Og hva med budrunden? Vet du hva du skal si, og er du i stand til å si det i en situasjon jeg tror de fleste er enig om er temmelig stressende?
  3. Help Forsikring tilbyr ikke boligkjøperforsikring til kjøpere som handler bolig privat. Denne forsikringen er en motvekt til selgers eierskifteforsikring. Grunnen er at skadestatistikken forteller at det oftere blir bråk når private segler selv. Jeg synes det sier en god del.

Legg merke til at jeg sammenligner meg selv med en flink eiendomsmegler. I alle yrker finnes det flinke og mindre flinke utøvere. Å sammenligne din egen innsats med en dyr og dårlig megler, er juks. Det er nemlig ikke så vanskelig å finne de gode. Alle eiendomsmeglere opererer stort sett innenfor ganske begrensede geografiske områder. Litt nabosnakk og noen personlige møter med aktuelle kandidater, bør kunne sjalte ut de råtne eggene i eiendomsmeglerkurven. Men ære være den som gjør jobben selv. For det gir oss andre bedre og billigere eiendomsmeglertjenester.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende