Investeringsråddgiveren Jon Shayne, fra Nashville i USA, velger en litt annen vri når han forsøker å forklare hva som skjer i økonomien.

Jon Shayne, til daglig en forvalter av betydelig midler for kundene sine, spiller rollen som country-sangeren Merle Hazard. Navnet er et aldri så lite ordspill på både den ekte countrystjernen Merle Haggard og moral hazard som er utrykket man bruker for den endring man ser hos mennesker når de ikke trenger å ta konsekvensene av sine valg. I denne sammenheng for eksempel hvordan toppene i de store finanshusene i USA ikke ble skadelidende av sin vanvittig appetitt på risiko i foranledningen til finanskrisen.

Shayne sier selv at han håper sangene hans kan hjelpe folk å få en slags forståelse for hvilket rot den amerikanske økonomien er havnet i, eller i det minste for å få en god latter. Han siste “verk” handler om det som nå mest av alt opptar en hel finansverden, nemlig om USA går inn i en ny resesjon kort tid etter forrige resesjon. En såkalt dobbeldipp. Dette har skjedd kun et par ganger tidligere i nyere historie. Og det er selvfølgelig dramtisk hvis det skjer igjen. Hvis ikke den underliggende veksten i amerikansk økonomi er over null når vi rensker bort effektene av stimulipakkene som kom i etterkant av finanskrisen, går amerikanerne inn i en meget utfordrende økonomisk periode. Arbeidsledige amerikanere må belage seg på å fortsatt være uten jobb, det kommer sogar flere til. Og det blir svært vanskelig for myndighetene å få landet ut av sumpen all den tid man har brukt det meste av kruttet man hadde. Renten er historisk lav, og det er vanskelig å bare pøse ut mer penger. Staten har dratt på seg allerede enorme gjeldsforpliktelser, og kan derfor ikke bidra med offentlige stimulaspakker fordi disse må lånefinansieres.

Og vær ikke i tvil. Ramler USA inn i en dobbeldipp, får resten av verden merke det også. Her er Merle Hazrads syn på saken:

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

Likte du denne, kan sangen “Greek debt song” gi en forklaring på den greske krisen:

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it's missing. Get Flash Player from Adobe.

Vel verdt er det også lytte til den Tammy Wynette inspirerte låten han om hedgefond, som du finner på hans egne nettsider.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende