JULEGAVETIPS FRA EN ELEKTRONIKKLEVERANDØR: Hvis du venter 10 måneder med å betale årets julegaver, betyr det at du må betale årets julegaver omtrent samtidig med neste års julegaver. Det er ikke lurt.

JULEGAVETIPS FRA EN ELEKTRONIKKLEVERANDØR: Hvis du venter 10 måneder med å betale årets julegaver, betyr det at du må betale årets julegaver omtrent samtidig med neste års julegaver. Det er ikke lurt.

Må du låne til julegaver, så la det være! Selv om du kanskje synes det er flaut å ikke kunne gi bort dyre og flotte gaver, er det verre når du går konk fordi du har kortsiktige små lån opp til ørene som du ikke kan betjene.

For noen er det største problemet med julen presset på å bruke penger. Det skal være fin mat, godt drikke og man skal gi bort fine gaver. Det oppleves som flaut at man ikke kan «konkurrere» med de rundt oss som har bedre økonomi. Husk at dette presset er noe man legger på seg selv. Det er en ærlig sak å ikke ha nok penger til å oppfylle alles ønsker og drømmer.

Mediene hausser flotte juletradisjoner, reklametrykket er tidvis ekstremt foran julehøytiden og dine barns venner er lovet gull og grønne skoger under treet. Da er det mange som tyr til å trekke opp på kredittkortet, velge avbetalingsløsninger eller sogar ta opp usikret gjeld for titusener av kroner.

Fornuftig er aldri flaut
Jeg snakker ikke her om de som bruker kredittkortet som en praktisk betalingsløsning og har god kontroll. Men med hånden på hjertet, jeg tror det gjelder de færreste som velger avbetaling eller tar opp usikret gjeld. Det er nemlig underlig at man ikke har likvider på kontoen i desember all den tid staten tvangssparer for deg gjennom året nettopp for at vi skal ha litt ekstra til jul. Skatten for de fleste trekkes ekstra de andre månedene slik at man får kun halvt skattetrekk i desember. Det betyr at den utbetalte desemberlønningen normalt er mellom1,3 og 1,5 ganger en vanlig månedslønn. Hvis du i tillegg må ut å låne penger for å finansiere julen, bør du velge en billigere jul. Det er ikke flaut! Det er fornuftig. Og fornuftig er aldri flaut.

Det rene idioti
Det flommer over av gjeldstilbud i postkassen min i disse dager. Det mest «fristende» tilbudet jeg har funnet til nå, ser du på bildet over. I følge tilbudet trenger jeg ikke betale julegavene  mine før om 10 måneder. Men det hjelper neppe stort. Da skal jeg altså betale årets julegaver omtrent samtidig med at jeg skal betale julegavene for 2011. Det er lite trolig at jeg har bedre råd da. Dette er idiotisk!

Avtal gavenivå
Jada, barna bør få gaver og god mat, men det må ikke bety at julen skal koste det hvite ut av øyet slik at du skal slite med smålån hele neste år. Jeg mener det er en ekstrem misforståelse at det er flaut å avtale et kostnadsnivå på gaver og returgaver som passer den enkeltes lommebok. Det er dertil like lite flaut å fortelle sine barn og nærmeste at andre har mer penger og at de derfor har råd til å kjøpe finere gaver. Det som er skikkelig flaut, er å gå til grunne i kortgjeld og forbrukslån.

Jeg har ingenting i mot at man trekker kortet, jeg gjør det selv meget flittig i desember fordi jeg synes det er en praktisk måte å betale på. Dessuten får du litt gratis kreditt, rabatter, kjøpeforsikring og ekstra sikkerhet ved ulik handel. Men regningen skal selvfølgelig betales i sin helhet ved første og beste, eller i verste fall andre, anledning. Hvis du ikke klarer å betale kredittkortgjelden din etter lønn i januar eller februar, og må skyve den foran deg langt utover i 2010, så la kortet bli i lommeboken.

Det er ikke renten som er problemet, det er lånebeløpet
Og det er grunnen til at jeg ikke er hysterisk opptatt av renten på kredittkort og andre smålån. Om renten er effektivt 0 % i ti måneder, slik som i tilbudet på bildet, 20 eller 30 %, er ikke det som avgjør om du farer lukt i konkursen. Det er nemlig ikke renten du kommer til, eller skal, slite med å tilbakebetale. Det er lånebeløpet som problemet. Trekker du kredittkortet for 15 000 kroner i desember, vil du måtte betale den regningen om lag midt i januar. Hvis du ikke har råd til det, vil den neste regningen i februar bli om lag de samme 15 000, men da tillagt en rente på ca 247,5 kroner. Skjønner? Det er ikke de 247,5 kronene som er problemet, det er de 15 000. Og når du kommer til den neste måneden, vil rentesaldoen være kommet opp i 499 kroner. Fortsatt er det de 15 000 kronene du ikke har råd til. Selv etter ett år, og så lenge skal du uansett ikke skyve regningen din foran deg, er rentesaldoen fortsatt ikke det største problemet. Da er den blitt om lag 3200 kroner. Fortsatt er det de 15 000 kronene som er hovedproblemet.

Jeg sier ikke at det er uvesentlig hvilken rente du har på kredittkortet ditt, du skal selvfølgelig velge så billig som mulig. Jeg sier at kredittkort ikke skal brukes for å låne penger over tid, nesten uansett beløp. Da har du et problem, og det problemet bør du sørge for å ikke ha.

Og ett poeng til som er viktig i denne vurderingen. Januar er selve definisjonen på blåmandag. Regninger har en lei tendens til å hope seg opp ved inngangen til et nytt år. Jeg sjekket historiske kontoutskrifter i nettbanken, forøvrig en glimrende oppfinnelse, og mye tyder på at januar og februar er måneder der mange faste kostnader forfaller til betaling.

Har du noen synspunkter? Synes du det er flaut å avtale gavenivå med venner og familie? Er det hardt å holde igjen? Eller er du av den oppfatning at julen kan koste det den vil, det ordner seg sikkert etter jul? Del dine synspunkter med leserne i kommentarfeltet under.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende