At en storbank anbefaler befolkningen å spare, er ikke veldig oppsiktsvekkende. Men det hører til sjeldenhetene at man sterkt oppfordrer til å nedbetale på boliglånet.

Kan det tenkes at det begynner å bli litt varmt i buksebaken på bankene? At de ser at mange kunder har lånt for mye penger og at det for denne gruppen kan bli tungt når rentene stiger? For rentene vil stige.

Bankene roper varsko
Det har ikke manglet på advarsler fra DnBNOR den siste tiden. Konsernsjef Rune Bjerke var nylig ute og tipset oss alle om at rentene kom til å stige. Hele seks rentehopp mente han vi måtte gjøre oss klare for. Og nå er hans forbrukerøkonom sendt ut på banen med en bekymret mine.

Her kan du lese at Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnBNOR, har satt ekstra nedbetaling av gjeld øverst på listen over hva du bør gjøre nå i din egen økonomi.

Det er vanskelig å være uenig med henne. Mange har en gjeldsmasse som kan bli tung å bære hvis renteforventningene i markedet slår til. Det er noen av oss som i stigende grad begynner å bli bekymret for kombinasjonen av rekordhøye boligpriser, høy gjeldsgrad i en stor gruppe og utsiktene til en stigende rente.

Oppsiktsvekkende
Men det er faktisk oppsiktsvekkende at en representant for en av bankene i Norge så sterkt understreker hvor lønnsomt det er å nedbetale ekstra på lånet. Inntil nylig har ekstra sparing gjerne vært ensbetydende med at kundene bør sette penger inn i spareprodukter banken tilbyr. Tross alt er bankenes viktigste inntektskilde renteforskjellen mellom det banken låner inn penger til (for en stor del innskuddsrentene), og det bankene låner pengene ut til (f eks boliglånsrenter). Det hører til sjeldenhetene at bankene ønsker å tjene mindre penger, noe de gjør hvis folk i stor stil hadde redusert sin gjeld.

Fra full kontroll til bekymret?
Inntil nå har et samlet bank-Norge, inklusive Finansnæringens Hovedorganisasjon, avfeid alle spekulasjoner om at de har lånt for mange kunder for mye penger. Vi har full kontroll, har de sagt, det er ingen grunn til bekymring. Kan det tenkes at det kan være grunn til bekymring likevel?

Følg Tom Staavi på Twitter

Tips oss hvis dette innlegget er upassende