Slik oppleverer jeg det å logge meg på Altinn: Du vil trenge 10 pinkoder vi sendte deg i 2004. Har du mistet disse, kan du bestille nye ved å sende brev til fornyings-departementet. Der får du tilgang til din portalside til det offentlige, nemlig Minside. Her kan du bestille nye pinkoder til Altinn hvis du har registrert deg som bruker på Minside tidligere. Er du ikke registrert som bruker fra før, må du bestille pinkoder til Minside ved å kontakte Brønnøysundsregistrene. Legg da ved kopi av passet og førerkortet.

Jeg innrømmer at jeg overdriver. Fullt så galt er det ikke. Men har du prøvd å gå inn på Altinn for å sjekke selvangivelsen? Ikke det? Det er ikke så rart. Ved siden av at siten bryter sammen på det kritiske tidspunktet, trenger du en innlogging som svært mange ikke har. På Altinn er man innom kanskje et par ganger i året. Selvfølgelig husker du ikke innloggingen din.

Buypass, er ikke det en hjerteoperasjon?
Prøvd å komme inn på Min Side? Du vet det offentliges portal mot borgerne. Jeg har snakket med svært mange den siste tiden som enten ikke har vært der, eller gitt opp å komme inn. Innloggingen krever pinkoder og brev. Deretter passord og mobilløsning. Siden dette ikke brukes jevnlig, går det i glemmeboken. 

Hørt om Buypass? Et selskap som er delvis eid av Norsk Tipping. De forsøker å lage en slags innloggingsstandard og gjøre en forretningsmodell ut av det. . I følge selskapet har de utstedt over 2 millioner Buypass-IDer. Har du brukt det? Tipper svært mange bare rister på hodet. I og med at selskapet er 50 % eid av Norsk Tipping kan det hende at myndighetene mener dette er en god idé å satse på.

2,5 millioner brukere, men ikke godt nok for staten
Hørt om BankID? Mulig du ikke gjenkjenner navnet, men det er stor sannsynlighet for at du har BankID og derfor har en kodebrikke. Du vet den du bruker for å komme inn i nettbanken. Pt er det 2 467 949 personer som har Bankid. Hittil i dag er det gjennomført 302 000 transaksjoner med BankID i Norge. I løpet av den tiden det tok meg å skrive denne setningen, ble det gjennomført over 4000 transaksjoner med BankID. Se selv.

Det er for meg komplett umulig å forstå at ulike aktører ikke klarer å enes om én kodedings og én innloggingsmetode. Å operere slik vi gjør i dag, er så dumt at jeg får utslett av å tenke på det. Jeg får byllepest av å forsøke å bruke dem. Utenom BankID. Det funker.

Offentlig kaos
Ikke bare må staten holde seg med to sider, Altinn og Min Side. Det er såpass dumt at man må være politiker eller byråkrat for å skjønne visdommen av det. Trolig er det flere departementer som roter rundt på IT-kjøkkenet uten å snakke med hverandre. Men verre er det at man ikke klarer å lage én standard for innlogging som folk flest jevnlig bruker og som fungerer.

Ok, jeg er ingen sikkerhetsekspert
Jeg kan veldig lite om datasikkerhet. Det er ikke viktig for meg hvilken standard man velger. Jeg er bare opptatt av at vi blir enige om å bruke én standard. Dette er infrastruktur. Akkurat som det ikke trengs fem parallelle hovedvannledninger, trengs det heller ikke fem forskjellige sikkerhetssystemer for å identifisere det enkelte individ for bruk av elektroniske tjenester.

Men jeg registrerer dog at finansnæringen har klart å lage en elektronisk ID som 2,5 millioner mennesker bruker omtrent hver bidige dag. BankID er et samarbeid mellom norske banker i regi av Finansnæringenshovedorganisasjon. Jeg antar sikkerhetsnivået for innlogging må være skyhøyt hva gjelder tilgang på den enkelte kundes nettbank. Og sannsynligvis mye større enn hva sikkerhetskravet trenger å være for å få tilgang til selvangivelsen på Altinn. At en banditt får tilgang til bankkontoen min, er mye verre for meg enn at han får tilgang til selvangivelsen. Sistnevnte kan rettes igjen. Pengene han rappet fra kontoen, er borte.

Utrolig nok er BankID, den mest brukte elektroniske ID varianten, den eneste man ikke kan bruke for å komme inn på statens sider! Buypass duger. Stortipperne kan med andre ord lett komme seg inn i selvangivelsen. Forutsatt at siten er oppe da.  

Adoptér i det minste BankID
Det er vanskelig for meg å fatte at ikke staten bare kan adoptere BankID som standard for sine tjenester. For øvrig også noe Norsk Tipping bør gjøre slik at vi slipper at det forsøkes solgt inn et annet system som ikke tjener til noe annet enn å forvirre. Men som sagt, det er mulig det er tekniske forhold her jeg ikke kjenner. Uansett er jeg sikker på én ting, og det er at det mulig å lage én standard som alle aktører bør kunne få bruke. Da kan jeg garantere at det blir fart på elektronisk innlevering også av selvangivelsen og annen kontakt med offentlige myndigheter.

Derfor, og kjære Jens Stoltenberg, rist fatt i et eller flere av dine regjeringsmedlemmer. Fortell dem i klartekst at det skal ekstremt tungtveiende grunner til for at ikke BankID skal bli den nye standarden. Og få det implementert i alt som krever innlogging. Hvis slike tungtveiende grunner finnes, kall inn Finansnæringen, Buypass og andre dere mener bør si noe. Lås denne gjengen inn i rom, og ikke slipp dem ut før de er enige om én felles elektronisk ID. Nå!

Å løse dette problemet kan da umulig være så vanskelig.

Følg Tom Staavi på Twitter

Tips oss hvis dette innlegget er upassende