Med en mulig gjeldskatastrofe, euro-kollaps og finanskrise av uante proporsjoner, et USA som ikke lenger kan betale sine regninger og utsikter til redusert vekst i Kina, skulle man forventet et aksjemarked som stuper. Det gjør ikke aksjemarkedet.

Hovedindeksen på for eksempel Oslo Børs og den amerikanske Dow Jones indeksen er 20 % over nivået fra sommeren i fjor. Riktignok har Oslo Børs falt 8 % siden begynnelsen av april. Men det er neppe noe som er i nærheten av hva som hadde vært å forvente gitt en ny finanskrise. Enten må investorene være for optimistiske, eller så har aksjemarkedets aktører sett noe finanspressen ikke har skjønt.

Det er etter mitt syn underlig at aksjemarkedet holder seg så godt all den tid verdensøkonomiens endelikt blir malt ut i de fleste nyhetskanaler. Investorene synes nesten trassig å fornekte at fremtidsøkonomien er så mørk som de verste spådommene skulle tilsi. Det er unektelig et paradoks. Jeg har fire mulige forklaringer:

1. Investorene tror løsningen vil komme
Investorene i aksjemarkedet tror det kommer til en løsning både for gjeldsutsatte Europeiske land og USA. Hva slike løsninger består av, er det ingen som vet. Men trolig vil det være noe som ikke oppleves dramatisk. Og da kan markedet skyte fart all den tid det finnes en rekke selskaper som viser gode tall.

2. Investorene tar feil
De er for optimistiske. Det kommer en ny og dramatisk finanskrise som kan skape en kraftig økonomisk nedtur som varer i lang tid og som kan dra svært mange bedrifter med seg i dragsuget.

3. Ingen gjemmesteder
Det finnes ingen steder å gjemme seg. Til en viss grad rømmer allerede investorer i dag til markedet som oppleves som sikre havner. Gullprisen stiger og enkelte land, herunder Norge og Sveits, opplever en styrket valuta. Men det kan tenkes at det likevel mangler gode alternativer. Rentepapirer, herunder statsobligasjoner, er, for å si det mildt, intet trygt sted å gjemme seg. Bankinnskudd er neppe heller et sikkert alternativ hvis det virkelige blåser opp. Og dermed kan det tenkes at investorene ikke har noe valg, de må bli sittende.

4. Kun profesjonelle forvaltere igjen
De som forvalter sine egne penger har stukket av. Det er bare de som forvalter andres penger som fortsatt er der. For profesjonelle forvaltere er det å tape kundens penger noe som påvirker bonusen. Tidsperspektivet deres er dessuten mye lenger. De sitter stille i båten, kanskje bytter de rundt på årene, men de blir i båten. De har seilt gjennom uvær før, møtt solen på den andre siden, og de tror det vil skje igjen.

Denne gangen slipper ikke Norge unna
Du er kanskje ikke så interessert i det som skjer? Dette angår ikke meg, tenker du kanskje. Vel, da tar du feil. Ingen overskygger konsekvensene hvis det virkelig blir ille og man ikke finner gode løsninger på gjeldssituasjonen i USA og i EU. Men vi kan trygt fastslå at vi vil merke det. Norske bedrifter som eksporterer varer og tjenester til verdensmarkedet, vil garantert få en kraftig nedtur. Det betyr at arbeidsplasser er i fare. Din og min arbeidsplass. Dessuten blir du fattigere. Både sparingen du gjør på private hender og den du er en del av via f eks pensjonskassen på jobben, vil få store sår. Det skal tas mange tap rundt om hvis det virkelig blir ille.

Vår felles pengebinge, oljefondet, vil definitivt få merke det. Med 60 % av pengene i aksjer og resten i renter, slipper ikke fondet unna. Etter konkursen i Lehman Brothers, tapte fondet noe slikt som 600 milliarder kroner av en kapital på omlag 3000 milliarder. Tapet var riktignok et papirtap, men det tar tid å tjene pengene tilbake. Særlig hvis det blir snakk om en real økonomisk nedtur der veksten blir borte i mange år, noen har snakket om et tapt tiår uten økonomisk vekst. Hvis det blir virkelig ille, kan neppe Kina redde oss slik de gjorde i forrige runde. Da kan til og med det norske gull, oljen, bli mindre verdt. Noe som man kjapt får merke via strammere offentlige budsjetter.

Det finnes ingen bedre temperaturmåler på fremtidig økonomisk utvikling enn nettopp aksjemarkedet. Når så mange aktører i fellesskap tar det mulige uværet med en slags ro, får vi håpe de har rett. Når ikke aktørene i aksjemarkedet synes å være vettskremt, kan det tenkes at heller ikke du og jeg bør være det.

Vi vil få noen svar i uken som kommer. Den blir mer spennende enn godt er.

Følg Tom Staavi på Twitter

Få flere gode råd og tips om din privatøkonomi fra Dine Penger – trykk her for et godt tilbud på abonnement.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende