Kastes Hellas ut i kaos, må vi som forbrukere tilpasse oss alle eventualiteter.

Grekerne bestemmer selv om de vil beholde euroen eller kaste landet ut i kaos. Skulle det gå ille for Hellas, er signalene fra Tyskland og Frankrike at euroen skal forsvares. Det kan meget vel lykkes.

Mye går faktisk helt ok
På tross av krigstyper, er det faktisk en god del av det verdensomspennende økonomiske systemet som fortsatt virker. Se for eksempel til USA. Derfra har ikke manglet på støy, dårlige nyheter og dommedagsprofetier i det siste. Likevel vokste den amerikanske økonomien med 2,5 % fra andre til tredje kvartal i år. Amerikanske børser er betydelig opp siden bunnen ble nådd i etterkant av krisehøsten 2008. Teknologibørsen Nasdaq er opp 106 % siden indeksen snudde i mars 2009. Og likevel er ikke aksjene blitt spesielt mye dyrere i følge dem som følger markedet tett. Forklaringen er at bedriftene tjener mer penger.

Mange vil tjene på å holde Europa i gang
Husk også at så lenge det ikke finnes intelligent liv i verdensrommet som også driver utlånsvirksomhet, må den gjelden en person, en bedrift eller et land har, motsvares av en nøyaktig like stor fordring hos en annen person, bedrift eller land. Og utlånerne vil nødig tape pengene sine. De vil strekke seg langt, enten det er franske banker eller Kina, for å finne gode løsninger. Samtidig vil for eksempel USA, Kina og andre nye vekstøkonomier ønske alt annet enn kollaps i Europa. For mange er Europa et viktig eksportmarked. Derfor vil trolig politikerne, når de står ved kanten av stupet, finne en løsning.

Men det er aldri feil å tenke gjennom hvordan vi forbrukere skal tilpasse oss alle eventualiteter.

Renten: Kan stige kortsiktig
En tillitskrise kan sende rentene kraftig og fort opp. Noe vil motvirkes av lavere renter fra sentralbankene, den europeiske senket eurorenten overraskende i går. Og bli det for ille, kommer gullkortet. Men det er neppe galt å forberede seg på en kort periode med høyere boliglånsrente før det roer seg. Det er lurt å ha litt penger i bakhånd til å takle noe slikt.

Boligmarkedet: Blir kjøpers marked
Denne kommentatoren tilhører dem som uansett eurokrise eller ikke finner boligprisene for høye. Over tid må veksten i boligprisene stå i forhold til befolkningens inntektsvekst. Der har det vært et misforhold siden 1993. Prisene har steget mye mer enn inntektsveksten skulle tilsi i perioden. Argumentet for videre prisoppgang er at det bygges for lite. Tomme boliger, noe som klart ville indikert bristeferdig boble, finnes knapt. Men samtidig er det heller ikke flust av hjemløse i gatene. Folk har med andre ord tak over hodet selv om boligmangelen visstnok er prekær. Usikkerhet nå kan sende kjøperne opp på gjerdet, og prisfall er ikke lenger en utopi. Det kan bli kjøpers marked fremover.

Aksjemarkedet: De billigste aksjene får du når nyhetene ikke kan bli verrre
Driver du aksjesparing nå, liker du risiko. Det er skummelt at aksjemarkedene ikke har falt mer på frykten for et finansielt ragnarok i Europa. Oslo Børs Hovedindeks er på samme nivå som for ett år siden. Mer støy, uro og dårlige nyheter kan sende kursene kraftig ned. Men husk at indeksen også er på samme nivå som den var våren 2006. Ingen avkastning på fem år kan bety en kraftig børsoppgang når den først kommer. En løsning av eurofloken kan starte et børsrally. Månedlig aksjesparing kan duge bra fremover.

Arbeidsledighet: Neppe en bekymring for de fleste
Går det virkelig ille, vil arbeidsledigheten stige også i Norge. Men trolig bare på kort sikt og i de mest utsatte bransjene. Den norske stat har muskler for å holde folket i arbeid. Det er mange uløste oppgaver. Arbeidsledighetsfrykt bør neppe ta søvnen fra gjennomsnittsnordmannen.

Ferie: Ikke bruk feriepengene ennå
Det er ingen grunn til å vedde feriepengene 2012 på at grekerne plutselig blir fornuftige. Så lenge det er en sjanse for at Hellas kan bli drakmer, streikekaos, opptøyer og militært nærvær i gatene, er det en god idé å vente med å bestille neste sommers badeferie på de greske øyene.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende